Arvodeskampanj – Rädda frilansen!

 

Intervjuer och samtal som Frilans Riks har gjort med medlemmar visar att många genomgår en sorgesam process när de upptäcker hur deras arbete och strävan efter kvalitet värdesätts allt mindre. Vissa fakturerar samma summor som på 90-talet. De som enbart försörjer sig på kvalitetsfrilansjournalistik är en utrotningshotad art.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Nästan var tredje frilansjournalist har en inkomst efter skatter och omkostnader som ligger under eller nära socialbidragsnivåer, enligt rapporten ”Frihetens pris” som Kent Werne sammanställt.

* 29 procent får ut motsvarande max 10 000 kronor i lön

* 12 procent får ut motsvarande max 5000 kronor i lön

Medelinkomsten ligger på 15 000 kronor efter skatt, vilket är ett par tusen under de lägst betalda LO-arbetarna.

Andelen arvoden som ligger under hälften av frilansrekommendationen ökar år från år, enligt samma rapport.

 

”Det går ju bara åt ett håll, fel håll”: 14 intervjuer med frilansjournalister

”Frilans Riks har gjort elva intervjuer med frilansare som har slutat eller funderar på att sluta. Svaren ligger i linje med en ny rapport som visar att fyra av tio av Journalistförbundets nuvarande frilansamedlemmar har börjat jobba mer med annat de senast åren. Många har redan slutat.”

 

Lägre arvoden, fler skambud

”Allt färre av dem som rapporterat får betalt enligt förbundets frilansrekommendation. Samtidigt ökar andelen som inte ens får hälften av rekommendationen.”

 

Debattartikel: Frilansjournalisternas ohållbara arvoden

”Exakt hur många som skulle tjäna på att besöka socialkontoret är svårt att avgöra. Det är hursomhelst en eländig utveckling, då de som bidrar med kreativitet, flit och oväntade perspektiv nu slås ut som en effekt av beslut högre upp i mediekoncernerna.”

 

Frilanskalkylatorn

”Nyligen damp följande budskap ned i e-postlådan hos många frilansare: ’Jobbet tar åtta timmar och du kan fakturera 3000 kronor. Vi har sänkt från 4000.’

För en genomsnittlig frilansare innebär detta socialbidragsnära 11 000 kronor i månaden efter skatt och omkostnader, om denne skulle jobba på dessa villkor en hel månad.”

Lämna ett svar