Anna Löfdahl, före detta frilansjournalist
Varför slutade du?
– Jag slutade för att det inte längre var ekonomiskt hållbart. Det hade kanske funnits möjligheter att dryga ut kassan med moderator- eller projektledaruppdrag, men jag var efter 20 år som frilans trött på de ständigt försämrade villkoren och att behöva informera om frilansrekommendationen till okunniga redaktörer som undrade ”Varför ska du ha en direktörslön för att skriva en text?” och som inte ens var intresserade av det rekommenderade frilansarvodet utan bara av att slimma kostnaderna i sin egen verksamhet. I ett sådant klimat blir det inte heller särskilt kreativt, man kan inte testa nya idéer utan bara följa färdiga mallar som man vet på förhand fungerar.
Vad gör du nu?
– Jag jobbar med event- och seminarieverksamhet på ett internationellt forskningsinstitut som forskar om miljö- och utvecklingsfrågor.
Hur påverkas journalistiken av låga arvoden?
– Självklart anpassar man sig som frilans och gör den text som man får betalt för. Det betyder att man ägnar texten mindre tid; genom att inte ha ett för ambitiöst upplägg, inte tänka nytt, intervjua färre och strunta i att göra en eventuell resa. Om en byggjobbare får dåligt betalt ställer ju inte hen sig och målar om ett helt kök bara för att det är kul. Nu handlar ju journalistik i grunden om demokrati och inte om heminredning även om man kan undra när man ser alla fancy bilagor, så frågan är egentligen hur påverkas demokratin av de låga arvoden?
Intervju: Gert Lundstedt