Den 25 och 26 oktober anordnade Frilans Syd seminariet Journalistiken utanför våra storstäder, i Virserum i Småland.
Arrangemanget hölls i Dackesalen, i en tidigare möbelfabrik. Virserum, som ligger mitt i Småland, har varit ett av Sveriges mest möbelindustritäta samhällen.
Konferencier, samtalsledare under fredagen var Nina Hjelmgren, från Fojo i Kalmar.
Inledande föreläsare var Birgitta Sennerdal, frilansjournalist från Helsingborg och Halland. Denna programpunkt var arrangerad av SJF Frilans (Servicebolaget). Hon har mångårig erfarenhet av journalistik om skogen. Birgitta tipsade om de möjligheter och det intresse som finns för journalistik på detta område, exempelvis med tanke på rollen som skogen kan spela som lösning på klimatkrisen.
Birgitta tog även upp hur det är att arbeta som frilansjournalist på landsbygden.
Fredagseftermiddagens andra föreläsare var Po Tidholm, frilansjournalist från Hälsingland.
Han berättade om storstadsnarrativets dominans inom svensk medierapportering de senaste 30 åren, både inom nationell och regional media. Han analyserade mediernas bild av ”landsbygden”, kritiserade den nya utformningen av mediastödet, och kritiserade den bland journalister förekommande frågan ”vad får landsbygden kosta?”, som verklighetsfrämmande och ovetenskaplig. Inför framtiden uttryckte Po Tidholm viss försiktig optimism över förutsättningarna att bedriva bra lokal journalistik i delar av mellersta och norra Sverige, i och med att en ny ägarkonstalleration tagit över en stor tidningskoncern.
Fredagens sista programpunkt var Peter Danielsson, från Kalmar läns museum, berättade om den fattige nybyggaren Nils Dacke från Småland som blev kän upprorsledare på 1540-talet. Det avgörande slaget mot Gustav Vasas legoknektar stod utanför Virserum.
Lördagsmorgonens första programpunkt handlade om olika journalistiska inititativ i Småland. Bland annat berättade Jan Justeräng hur han varit med och startat, och fortfarande driver, en-dagarstidningen Tranås-Posten.
Ari Nykvist, lärare på Linnéuniversitets journalistutbildning i Kalmar, berättade om Visualix – en biometrisk analys av medieproduktion.
Under lördagens andra programpunkt berättade Hanna Andersson, från Fojo, om hot, hat, våld, och påverkan av journalister. Hon upplyste bland annat om betydelsen för frilansare att göra handlingsplaner när det gäller detta.
Lördagens tredje programpunkt var guidat besök på Virserums konsthall, med bland annat utställningar på temat trä och landsbygd.
Under lördagens fjärde programpunkt berättade Sigrid Edsenius, SR Kalmar-medarbetare och journalistlärare på Linnéuniversitet, om sina båda P1-Tendensdokumentärer om Rolf och tiggarna, vars handling baseras i Virserum och Hultsfred. Hon spelade upp valda delar av dessa båda P1-Tendens-program.
Arrangemanget avslutades av Johanna Karlsson. Hon kom i bil från Eskilstuna direkt till arrangemanget i Virserum. Johanna har skrivit ett flertal långa reportage om situationen för utsatta människor i bland annat Krylbo, Alvesta, Hagfors och Laholm. Hon har de senaste fyra åren blivit något av en inrikes stringer för Expressen. Hennes reportage har fått stor uppmärksamhet.
Vid journalistträffen deltog 18 personer, varav fyra var frilansjournalister.
Alla deltog i samtalen och berättade om egna erfarenheter av journalistik i glesbygd och på mindre orter.
Deltagarna gav positiva omdömen om arrangemanget.
Flera uttryckte förhoppningar om att det kommer att ordnas fler utbildningstillfällen med samma tema i framtiden.
Nedskrivet av
Fredrik Loberg,
Ledamot SJF Frilans Syd
Arrangemanget gjordes i samarbete med Frilans Riks, Intresseföreningen Smålands Journalister (SJF), SJF Frilans (Servicebolaget), Fojo, och Publicistklubben öst.