Utrikesfödda med journalistisk bakgrund vill ha fler mötesplatser med svenska journalister

När Frilans Riks kallade till träff i Malmö den 26 september kom personer med bakgrund i Afghanistan, Libanon, Syrien, Palestina, Yemen och Irak. Kvällens fokus var nämligen utrikesfödda i Sverige med journalistisk bakgrund och gruppen var överens om att det behövs fler mötesplatser där utrikesfödda journalister kan möta svenska journalister.

Målet var också att informera om Frilans Riks och Journalistförbundets verksamhet.

Abdullatif Haj Mohammad och Björn Hellström från Frilans Riks (längst bort) presenterar förbundets verksamhet. Foto: Ali Alabdallah.

Mycket av diskussionerna handlade om villkoren i olika länder i Mellanöstern jämfört med Sverige, och om vad som behöver förbättras. Bland annat menades att svenska mediehus behöver arbeta mer med mångfald på sina redaktioner och anställa journalister som behärskar andra språk för att ge en mer nyanserad bild av Sverige. Gruppen på tolv personer var också överens om att det behövs fler mötesplatser för frilansjournalister med utländsk bakgrund och svensktalande journalister.

Dessutom önskar gruppen mer kunskap om rättigheter, den svenska upphovsrätten, yttrandefrihet och inte minst arvoden.

På plats fanns också författaren och frilansjournalisten Ali Alabdallah som talade om sin resa från Syriens journalistiska villkor till den svenska frilansvärlden och sitt författarskap. Så här skriver han på sin Facebook-sida efter den här kvällen:

Den största skillnaden för mig som frilansjournalist i Sverige är yttrandefriheten, det starka upphovsrättsskyddet, möjligheterna till kompetensutveckling (stipendier), samt presskortet som ger mig större trovärdighet och frihet att röra mig, särskilt när jag reser utomlands.

Arrangemanget genomfördes av Frilans Riks arbetsgrupp för inkludering och jämställdhet som drivs av Abdullatif Haj Mohammad och Katarina Arvidson. Arbetsgruppen vill nå grupper som ofta hamnar utanför journaliskollektivet och också facket. Målet är nu att hålla en liknade kväll även i Göteborg, kanske också Stockholm.

Även Frilans Syd fanns på plats i ABF-huset i Malmö där arrangemanget hölls.