Medlemsbrevet september 2024 • Om kongressen, LO-avtalet och annat

Hej kära medlemmar i Frilans Riks!

Hösten är här och det fackliga arbetet fortsätter.

Det är snart dags för val till kongressen. Som vanligt har frilansdistriktet fått fram många kandidater (bland annat hela styrelsen från Frilans Riks). 24 kandidater har nominerats och vi har 14 platser till kongressen. Valet pågår 1-15 oktober. Glöm inte bort att rösta. Kongressen känns kanske långt borta men den är viktig. Mer om kongressen här.

Snart är det dags att välja delegater till kongressen. Frilansdistriktet har 24 kandidater att välja emellan. Foto: Adobe stock

Förutom valet är det dags att formulera motioner till kongressen. Vi tänker ha ett digitalt medlemsmöte i Frilans Riks där vi antar de motioner som vi vill ska till kongressen. Passa på att skicka era motionsförslag till oss.

Ett nytt ramavtal mellan SJF och LO Mediehus för ersättning till frilansare har, som vi tidigare nämnt, förhandlats fram. Vi tycker det är bra. Avtalet är naturligtvis inte till hundra procent så som vi och förbundet önskat oss men så är det med förhandlingar och det var långt ifrån självklart att det ens skulle bli något avtal. Vi vill också påminna om att det avtalsförslag som LO Mediehus skickat ut till enskilda frilansare inte är det ramavtal som SJF förhandlat fram. Det är två olika avtal.
Här står mer om avtalet.

Den så kallade samverkansgruppen bestående av sektionsordförande och Frilans Riks ordförande har haft möte med kanslipersonal och SJFs ordförande på tal om frilansorganisationen inom förbundet. Vi väntar nu på en sammanställning och förslag från kansliet men vi förväntar oss inga stora förändringar. Nytt möte ska hållas i slutet av oktober.

Journalistförbundet varslade 4:e september om sympatistrejk på en skola i Stockholms kommun där en frilansmedlem i förbundet arbetar men drog 12:e september tillbaka varslet  efter att fackförbundet Sveriges Lärare lyckats teckna kollektivavtal på skolan. Läs mer om det här.

Den 26 september anordnar Frilans Riks och Frilans Syd en mycket intressant informationskväll i Malmö om Frilans Riks, Journalistförbundet och att arbeta inom media i Sverige. Målgruppen är bland annat nyanlända journalister. Vår förhoppning är att det kommer hållas liknande kvällar i andra delar av landet. Läs mer om den här!

Flera intressanta frilanskurser i höst. Bland annat AI-kurs med Frilans Riks tidigare styrelseledamot Lasse Edfast samt en avtalskurs. Kolla in utbudet här!

Nordic Freelance anordnas i Finland i november. Här finns nu utförlig information! 

Med vänliga hälsningar!

Henrik Simonsen
Ordförande Frilans Riks