Frilans Riks styrelse nominerar Katarina Bjärvall till Journalistförbundets styrelse. Efter att Leonarda Arcidiacono dragit tillbaka sin kandidatur innebär det att Frilans Riks årsmöte och styrelse har nominerat Åsa Ohlsson till posten som förbundsstyrelsens vice ordförande och Gert Lundstedt till en av posterna som ledamot. Frilans Riks styrelse har därefter nominerat Katarina Bjärvall till en av posterna som ledamot. Mer om de tidigare nomineringarna här. Nedan en presentation av Katarina Bjärvall.
Nuvarande uppdrag
Suppleant i Frilans Riks styrelse, från februari 2018
Ledamot i Författarförbundets kopieringsfonds stipendienämnd för fackböcker, från februari 2018
Tidigare
Ledamot i styrelsen för Författarförbundets fackbokssektion Minerva 2009-2017
Mentor för en nyanländ kollega inom Mälardalen 2016-2017
Ledamot i Mälardalens styrelse 2002-2006
Katarina Bjärvall presenterar sig själv:
Jag har varit journalist i trettio år och frilans i tjugo. Det låter skräckinjagande mycket, men att frilansa är att hålla sig ung – att vara alert, nyfiken och ständigt på hugget. Mina främsta uppdragsgivare finns inom fackföreningspressen, men jag skriver även för en kommunal personaltidning och då och då i dagspress. Jag har också skrivit reportage- och debattböcker, de flesta av dem utgivna på Ordfront förlag. Just nu skriver på min sjunde bok som kommer på Ordfront 2019.
Det fackliga engagemanget är viktigt för min yrkesidentitet. Under tiden i Mälardalen arrangerade jag en rad medlemsaktiviteter och det fortsatte jag med i Författarförbundet, samtidigt som jag lyfte blicken mot mer strukturella ämnen, till exempel stöd till hotade kollegor utomlands. När jag nu fick frågan om att kandidera till SJF:s förbundsstyrelse kände jag att ja, det är dags för det.
Frågor som engagerar mig är:
Hur kan frilansarvodena höjas? Det blir allt svårare för många att livnära sig på sitt yrke. Fulavtalen måste motarbetas, de verktyg vi har för att beräkna arvoden måste vässas och frilansarna måste få fortsatt stöd att utveckla sin kompetens. Här är samarbetet mellan anställda och frilansar avgörande. Konkurrens från billiga frilansar skadar även de anställdas position, medan anständiga arvoden säkrar alla journalisters värde.
Hur ska vi skydda oss mot hot, hat och våld? Jag har själv fått stöd av SJF i samband en sådan situation och vet att facket kan ha avgörande betydelse. Här är även det internationella engagemanget viktigt – att SJF fortsätter att stödja utsatta kollegor i mindre demokratiska länder.
Vad är en journalist? Spontant identifierar jag mig med den klassiska grävaren, men jag inser att SJF kanske måste bredda sina medlemskriterier för att kunna fortsätta att verka med kraft. Den diskussion som pågår om det är en överlevnadsfråga för förbundet.