Frilans Riks nomineringar till förbundsstyrelsen (uppdaterad)

Journalistförbundets kongress hålls 10–12 april. Då ska inte bara beslutas vad förbundet ska arbeta med fram till nästa kongress om tre år, utan även vilka som ska ingå i förbundsstyrelsen. Frilans Riks styrelse och årsmöte nominerar tre förtroendevalda; Åsa Ohlsson till posten som vice ordförande samt Gert Lundstedt och Leonarda Arcidiacono* som ledamöter i förbundsstyrelsen.

Journalistförbundets frilansdistrikt Frilans Riks består av 15 procent av förbundets yrkesaktiva medlemmar. Frilans Riks styrelse och årsmöte har tre nomineringar till Journalistförbundets styrelse som väljs in på förbundets kommande kongress; Åsa Ohlsson till posten som vice ordförande samt Gert Lundstedt och Leonarda Arcidiacono* som ledamöter.

(*Uppdatering 19/2 – Leonarda Arcidiacono drar tillbaka sin kandidatur)

Samtliga nomineras inte bara för att bidra med det frilansfackliga perspektivet, utan även de anställdas, vikariernas och de bemanningsanställdas. För oavsett om vi journalister får lön, arvode eller både och som kombinatörer sitter vi alla i samma båt. Det som påverkar frilansarna påverkar de anställda. Och tvärtom. Vi måste kämpa tillsammans för sjysta villkor!

Foto: Torbjörn Hallgren
Foto: Torbjörn Hallgren

Åsa Ohlsson nomineras av Frilans Riks till posten som förbundsstyrelsens vice ordförande.

Nuvarande uppdrag
Ordförande i Frilans Syd, tredje året
Ledamot i Journalisternas a-kassa

Tidigare
Ledamot i förbundsstyrelsen 2011–2014
Ordförande i Frilans Riks 2009–2013
Ledamot i Frilans Riks 2005–2009
Ledamot i Servicebolaget i flera år
Ledamot i Freelance Expert Group 2011–2014

Åsa Ohlsson presenterar sig själv:
Jag har tackat ja till att bli nominerad till posten som vice ordförande i Journalistförbundet. Jag har varit förtroendevald för frilansar i många år. Men jag är även yrkesverksam frilansjournalist sedan 15 år. I båda rollerna har jag varit väldigt nära förändringarna på mediemarknaden. Medlemmarna jag träffar är inte bara frilansar – de är vikarier, före detta anställda, inhoppare på produktionsbolag och så vidare. Detta gör att jag har extra stor insyn och kunskap om de grupper av journalister som vi måste bli bättre på att organisera och som är svårare att stötta med traditionellt fackligt arbete.

Under åren har jag samarbetat med många arbetsplatsklubbar – mitt kontaktnät har vuxit och är nu väldigt stort. Det har underlättat i arbetet med att hävda frilansavtalen och det kollektiva arbetet på bland annat Sydsvenskan för att få upp arvodena. Genom nordiska och europeiska journalistkontakter har jag också fått del av många idéer som vi har kunnat använda oss av här i Sverige. Att Frilans Syd nu har fått en större summa pengar från Forum Syd Eastern Europe för ett utbyte med vitryska oberoende journalister är något som jag känner mig extra stolt över. Alla de här erfarenheterna kommer hela förbundet till godo.

Konstruktiva lösningar, mod att ta tag i svåra frågor, idérikedom och en stor förmåga att lyssna och fånga upp problem är det som jag bland annat ställer upp med.

Det fackliga arbetet måste förändras för att fungera i samtiden. Med alla de förtroendeuppdrag jag har och har haft, samt de faktum att jag inte bara är journalist utan även civilekonom, kan jag se samband och arbetssätt som gör att vi kan förändras utan att tappa vår grundtanke. Journalistförbundets uppdrag är nämligen detsamma som alltid – att stötta journalister och arbeta för bättre villkor, oavsett vilken anlitandeform vi har.

IMG_2228Gert Lundstedt nomineras av Frilans Riks till en av posterna som ledamot i förbundsstyrelsen.

Nuvarande uppdrag
Ordförande i Mälardalens frilansklubb, sjätte året
Ordförande i Frilans Riks sedan november 2017

Tidigare
Ledamot i förhandlingsdelegationen för ett frilansavtal
Sitter i AGA-gruppen som arbetar branschöverskridande med fulavtalen
Har arbetat aktivt med socialförsäkringsfrågor för frilansar

Gert Lundstedt presenterar sig själv:
Jag har tackat ja till att nomineras till en plats i förbundsstyrelsen. Jag är yrkesverksam som skrivande journalist med arbetsmarknad och kultur som bevakningsområden, och jobbar som inhoppare på radion.

Häromveckan valdes jag till ett sjätte år som ordförande för Mälardalens frilansklubb – Frilans Riks största klubb med runt tusen medlemmar. Genom en satsning på frukostmöten, kurser och seminarier träffar jag många medlemmar, där många i dag har det tufft och svårt att få inkomster och utgifter att gå ihop. För samtidigt som andelen frilansar av förbundets medlemmar ökar pressas våra villkor av arvoden som sänks, och av att vi tvingas avstå ersättning för vår upphovsrätt. Två frågor vi prioriterar i Mälardalen och som jag även i förbundsstyrelsen skulle driva på med de verktyg vi har för att ge frilansjournalister en värdig lön att leva på. Vi har Frilanskalkylatorn, och vi har en upphovsrättmodell med tysk förebild – båda framtagna av förbundet – verktyg jag skulle lobba för att förankra politiskt och omsätta i praktiken.

Sedan i november är jag också ordförande i Frilans Riks – då den tidigare fick en anställning. Även om min tid som ordförande varit kort – jag var tidigare suppleant – så har jag fått bekräftat att arvoden och upphovsrätt är de viktigaste frågorna för att förändra våra villkor. Sedan behövs förstås också som jag skrev inledningsvis mötesplatser för förbundets frilansar. Alltifrån AW:n – sådana välbesökta som Mälardalen varit med att ordna med andra klubbar och distrikt – till seminarier och frukostmöten och fortbildning genom vårt fantastiska servicebolag. Sådant ska klubbarna och ett starkt Frilans Riks även fortsättningsvis se till att ge våra frilansar möjlighet att delta i, och därigenom stärka yrkesstatusen.

 

Leonarda Arcidiacono nomineras av Frilans Riks till en av posterna som ledamot i förbundsstyrelsen.

 

Uppdatering 19/2 – Leonarda Arcidiacono drar tillbaka sin kandidatur.

Nuvarande uppdrag
Vice ordförande i Mälardalens frilansklubb

Leonarda Arcidiacono presenterar sig själv:
Efter att jag fick frågan om att kandidera till förbundsstyrelsen av Frilans Riks så tackade jag ja. Jag ser det som ett intressant och utvecklande uppdrag, men inte minst också viktigt att driva frilansarnas frågor i förbundets styrelse.

Sedan jag startade eget för snart två år sedan har jag skrivit om hållbarhetsfrågor, urfolksfrågor, klimat och så vidare. Jag arbetar även som fotograf och har olika fotoprojekt på gång, bland annat ett längre dokumentationsprojekt, ett samarbete med en renskötarfamilj i Jokkmokkstrakten.

2016 blev jag förtroendevald suppleant i Mälardalens frilansklubbs styrelse, i januari 2018 valdes jag till vice ordförande och har rekrytering som ansvarsområde. Jag arbetar också med andra frågor som till exempel upphovsrätt och arvoden inom Mälardalen som är den största klubben med 1 000 medlemmar. 2016 kom att bli ett utvecklande år för mig med nya intressanta utmaningar. Att rekrytera nya frilansmedlemmar ser jag som en utmaning, och mycket viktigt. Vi behöver nå ut till det stora mörkertal ickemedlemmar som vi faktiskt har i frilanskollektivet där ute.

Under december 2017 ledde jag ett filmprojekt där jag arbetat tillsammans med förbundet. Filmens syfte är att locka fler medlemmar och kommer att lanseras under våren 2018. Tillsammans med Frilans Riks har vi också påbörjat ett rekryteringsarbete där vi hittar nya vägar för att nå mörkertalet ickemedlemmar. Det blir en intressant vår och troligtvis ökar antalet frilansmedlemmar i förbundet. Just när det gäller frilansjournalister räknas bara hälften vara anslutna varför det här finns en stor medlemspotential!

Jag vill fortsätta driva rekryteringsfrågan vidare och finna vägar för att få fler att ansluta sig – inte bara frilansar – och arbeta för en arbetsmarknad med sjystare arvoden. Med en förhoppning om att så många journalister som möjligt ansluter sig till förbundets nätverk som gör oss alla trygga och stadiga på arbetsmarknaden. Oavsett om vi har A- eller F-skattesedel.

Lämna ett svar