Vi har tidigare hört att läget är akut, att det är kris och att det går jättedåligt och att det var därför vi frilansjournalister har varit tvungna att offra oss och gå med på sämre villkor. Men allt var tydligen en kommunikationsmiss från er sida.
Som vi tolkar era glada miner på den bild på er Facebooksida där ni firar den goda vinsten för 2016, har krisen uppenbarligen varit ett missförstånd. Vinsten är ju 64 miljoner.
Vi är glada över detta. Vi vill även i fortsättningen ställa upp, hugga i och göra allt för att texter, bilder, recept och grafik ska bli så bra som möjligt. Vi har med er och era anställdas professionalitet och vår specialistkompetens tillsammans byggt Bonnier Tidskrifters varumärken. Nu kan det goda samarbetet fortsätta. Om ni vill.
I ljuset av er vinst har vi några förslag på hur ni kan öka frilansjournalisters motivation till att ge er sina bästa idéer, sin största flit och allra djupaste lojalitet, och på så sätt borga för fler goda vinst-år.
* Respektera frilansarnas ideella upphovsrätt. Att ensidigt kräva att frilansare ger upp sin upphovsrätt och kontroll över det material som frilansaren skapat är inte ett bra sätt att bygga en god relation. Det drabbar också det förtroende som intervjupersoner och fotograferade har gett till frilansarna, vilket skadar förtroendet för era publikationer och även journalistik i allmänhet.
* Betala arvoden i enlighet med frilanskalkylatorns principer. Frilansare måste få råd att betala pension, försäkringar, kontor, material, skatter, bokföringsadministration och utrustning. (och mat och boende åt sig och sina barn, ej att förglömma).
* Respektera frilansarnas ekonomiska upphovsrätt. Om en frilansare inte får betalt för vidarepublicering och återpublicering inom Bonnier Tidskrifter riskerar frilansarens affärsmodell att krackelera.
* Tänk på era redaktörers arbetsmiljö. En redaktör som kan betala sina frilansare skäligt, och av ledningen får utrymme att respektera frilansaren som professionell partner, är en glad redaktör som trivs och stannar kvar.
* Betala inte arvoden på en nivå som ligger under en summa som motsvarar kollektivavtalets lägstanivå. Även om frilansare är företagare bygger den svenska modellen på att inte tillåta underbudskonkurrens. Inget fackförbund kan acceptera att en del av en yrkesgrupp blir fattiggjord, oavsett om den fattiggjorda gruppen har f-skatt eller inte. Fattiga f-skattare försämrar för de anställda, som dras ned mot allt lägre löner i konkurrensen med de allt billigare f-skattarna. Detta kan skapa en ond spiral av missnöje, protester, avhopp och i förlängningen även kompetensbrist.
Vi hoppas nu att er uppenbara glädje över ert starka 2016 kommer att sprida sig till era vänner och leverantörer frilansarna.
I hopp om ett år fullt av kvalitetsjournalistik.
Med kollegiala hälsningar,
Frilans Riks styrelse
Mer läsning i ämnet: